Αυτά τα σκουπίδια ποιος θα τα πάρει;

Την ανησυχία πολλών κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας έχει προκαλέσει η προοπτική της επεξεργασίας των σκουπιδιών του συνόλου της επικράτειας του νέου δήμου στο σταθμό μεταφόρτωσης της Μηχανιώνας, που βρίσκεται μεταξύ του οικισμού και του Βιοτεχνικού Πάρκου, στο σημείο όπου βρισκόταν παλιά η χωματερή.

Η νέα διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε ότι από 1/1/2010, τα απορρίμματα τόσο της Μηχανιώνας, όσο και των νυν δήμων Θερμαϊκού και Επανομής θα περνάνε από το συγκεκριμένο σταθμό για συμπίεση, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος μεταφοράς τους ως το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Αυτή η πρακτική θα ακολουθηθεί προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος σταθμός μεταφόρτωσης, στην περιοχή που είναι γνωστή ως «Τριεθνές».
Ο Τοπικός Ορίζοντας έγινε δέκτης παραπόνων ορισμένων δημοτών, οι οποίοι τονίζουν ότι ο υφιστάμενος σταθμός μεταφόρτωσης, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε κακή κατάσταση, δεν μπορεί να δεχτεί περισσότερα απορρίμματα. «Ο σταθμός λειτουργεί χωρίς άδεια, σε άθλια κατάσταση. Ήδη υπάρχει μυρωδιά στην περιοχή», λένε.
Για την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών προειδοποιεί ο κ. Κυριάκος Στεφανίδης, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος με τη νέα διοίκηση. «Δεν είμαι αντίθετος στην απόφαση αυτή, αλλά θα πρέπει να γίνουν κάποιες υποδομές. Διαφορετικά η περιοχή θα υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά και θα δημιουργηθεί υγειονομικό πρόβλημα», λέει, θυμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργεί ο βιολογικός σταθμός, κατά τις περιόδους που δεν λειτουργεί κανονικά.
Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του ως προς την προσωρινότητα του μέτρου αυτού, μέχρι την κατασκευή του νέου σταθμού μεταφόρτωσης, θυμίζοντας ότι πριν δύο χρόνια οι αρμόδιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι έτοιμος σε τέσσερις μήνες, αλλά ακόμη και τώρα βρίσκεται στο στάδιο των μελετών.
«Ο σταθμός είναι μεν απαρχαιωμένος, αλλά με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί την κατάσταση έως ότου τεθεί σε λειτουργία ο νέος σταθμός», υποστηρίζει ο κ. Κώστας Κούτουκας, ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της Μηχανιώνας στο νέο δήμο. Όπως λέει, ήδη έχει γίνει η παραγγελία νέου τράκτορα για την επεξεργασία μεγαλύτερης ποσότητας σκουπιδιών, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν παραμένουν στην περιοχή, αλλά μεταφορτώνονται.

Αλλιώς αύξηση των τελών
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, η λύση αυτή είναι αναγκαστική, διαφορετικά θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά τα δημοτικά τέλη, για την αγορά νέων απορριμματοφόρων που θα μεταφέρουν τα σκουπίδια στη Μαυροράχη, τη στιγμή που ήδη υπάρχει έλλειψη σε απορριμματοφόρα. «Αυτή η λύση μας προσφέρει οικονομία προς όφελος όλων των δημοτών, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Εξάλλου, δεν θα είναι και τόσο μεγάλη η επιβάρυνση όσο φαντάζονται», τονίζει ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι τα σκουπίδια δεν θα παραμένουν στην περιοχή, αλλά θα φεύγουν προς τη Μαυροράχη από τον πάνω δρόμο που δεν περνάει μέσα από τον οικισμό».
Η λειτουργία του σταθμού έγκειται στην συμπίεση των σκουπιδιών μέσω μίας χοάνης και ενός τράκτορα, με αποτέλεσμα, να μειώνεται κατά πολύ ο όγκος του και να απαιτούνται πολύ λιγότερα δρομολόγια –άρα και βενζίνη και εργατοώρες- μέχρι το ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Ο νέος σταθμός στο Τριεθνές
Στο στάδιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων βρίσκεται η δημιουργία του νέου σταθμού μεταφόρτωσης, στην τοποθεσία «Χατζήμπαλη» του αγροκτήματος της Επανομής σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων, το οποίο αγοράστηκε προ περίπου 25ετίας από τους δήμους της περιοχής. Ο νέος σταθμός εντάσσεται στον περιφερειακό σχεδιασμό και είναι έργο του ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, το οποίο θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα πληροί τις σύγχρονες προδιαγραφές και δεν θα επιτρέπει τη διαρροή οσμών, απορριμμάτων και λυμάτων.
Η χωροθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έχει προκαλέσει και πάλι τις αντιδράσεις των κατόχων ιδιοκτησιών και κατοικιών κοντά στην περιοχή. «Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα σκουπίδια σε μία από τις πιο προνομιούχες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με θέα στο Θερμαϊκό, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και τον Όλυμπο», λένε μέλη της κίνησης κατοίκων που έχει δημιουργηθεί για το θέμα αυτό και τονίζουν «λογικό είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης να γίνει σε σημείο που δεν επηρεάζει τουριστικά και οικιστικά τους κατοίκους και τέτοιες τοποθεσίες ο νέος δήμος έχει αρκετές».
«Είναι μονόδρομος να προχωρήσουμε. Αν δεν γίνει τώρα εκεί αυτό το έργο δεν θα γίνει ποτέ», δηλώνει ο δήμαρχος Θερμαϊκού, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να παραμερίζονται κάποια ιδιωτικά συμφέροντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

                                                                                                            Λία Παπαδράγκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα