Αντιπλημμυρικά έργα 160 εκατ ευρώ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Αντιπλημμυρικά έργα από το master plan του 2003, αλλά και καινούργια θα περιλαμβάνει ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 5- 7 χρόνια. Η χρηματοδότηση του νέου σχεδιασμού, που φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί και συγκεκριμένα τα 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το υπουργείο Υποδομών, άλλα 60 από το υπουργείο Περιβάλλοντος, 20 από την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τα υπόλοιπα είναι χρηματοδοτήσεις πάλι από την πλευρά του υπουργείου για καθαρισμούς φρεατίων και για μελέτες έργων.


Το υπουργείο Υποδομών προωθεί για το θέμα το συντονισμό όλων των αρμοδίων και την παραγωγή προτάσεων και λύσεων μέσα από τη δημόσια διαβούλευση για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί ημερίδα από το υπουργείο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
«Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής μας, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, όπως βέβαια και για όλα τα αστικά κέντρα της χώρας» δήλωσε ο κ.Μαγκριώτης, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις και την ελλειπή χρηματοδότηση στην αντιπλημμυρική προστασία στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Δυστυχώς, ένα μικρό μέρος των όσων προβλεπόταν υλοποιήθηκε και ενώ από το Δεκέμβριο του 2004 μέχρι το τέλος του 2010 προβλέπονταν απορρόφηση ποσού πάνω από 61 εκ. ευρώ, διατέθηκαν μόνο 8,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 6 περίπου εκ. από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και σήμερα» υπογράμμισε.

Έργα και μελέτες σε εξέλιξη
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο πόροι ύψους 2,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ όπως σημείωσε για τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσα στο 2011 δημοπρατηθούν τα έργα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα αφορούν διευθετήσεις ρεμάτων στους Δήμους Θερμαϊκού και Πολίχνης, συνολικού προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ περίπου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011.
Οι εν εξελίξει μελέτες αφορούν στην αποχέτευση ομβρίων υδάτων του Δήμου Καλαμαριάς, προϋπολογισμού 576 χιλ. ευρώ, τη διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού, προϋπολογισμού 462 χιλ. ευρώ, τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου και την κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων υδάτων, προϋπολογισμού 668 χιλ. ευρώ, τη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων της ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς, προϋπολογισμού 597 χιλ. ευρώ και τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στους Δήμους Πεύκων και Πολίχνης, προϋπολογισμού 450 χιλ. ευρώ.

Προγραμματιζόμενα έργα και μελέτες
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση δύο μελετών που αφορούν στη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στους Δήμους Ευκαρπίας, Τριανδρίας και Πυλαίας και τη διευθέτηση-οριοθέτηση ρεμάτων στο Δήμο Διαβατών, αντίστοιχα.
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εκδώσει πρόσκληση για υποβολή προτάσεων αντιπλημμυρικών έργων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ύψους 20 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις εκτός μητροπολιτικού κέντρου περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, με στόχο την προστασία του εδάφους όπου παρουσιάζεται συχνή εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.
Προωθούνται παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση και διευθέτηση κοιτών ποταμών/ χειμάρρων/ λιμνών, την ενίσχυση αναχωμάτων προστασίας ποταμών/ χειμάρρων/ λιμνών και παράκτιων αναχωμάτων.
Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από την παραπάνω πηγή αφορούν στη διευθέτηση της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης, τη διευθέτηση ρέματος Σταγειρίτη, τη διευθέτηση ρεμάτων στο Δήμο Θέρμης και τη διευθέτηση του χειμάρρου Ανθεμούντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα