Ανοιχτή επιστολή για την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στον Αγιο Αντώνιο

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ Ο Χ.Υ.Τ.Υ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Τ.Σ Ταγαράδων Καλαθά Δημητρίου Αρχές της δεκαετίας του 1990 εμείς οι κάτοικοι των Ταγαράδων συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής μόλυνσης της περιοχής μας από την λειτουργία της χωματερής, που ήδη μετρούσε δέκα χρόνια λειτουργίας. Από αυτό το χρονικό σημείο ξεκίνησε ένας μακροχρόνιος αγώνας να πειστεί ο Ο.Τ.Α. νομού Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει έναν Χ.Υ.Τ.Α.(χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) που θα σταματούσε την συνεχώς και επικίνδυνα αυξανόμενη μόλυνση της περιοχής μας.

 Έτσι, μετά από πολλούς αγώνες και πολλές παλινωδίες καταρτίζεται τελικά ένας νομαρχιακός και αργότερα περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αστικών αποβλήτων του νομού Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω σχεδιασμός προέβλεπε σε Α φάση τη δημιουργία ενός Χ.Υ.Τ.Α. βορειοδυτικού τομέα στη Μαυροράχη του σημερινού δήμου Ασσήρου και σε Β φάση τη δημιουργία ενός Χ.Υ.Τ.Υ.(χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων) ανατολικού τομέα στον Άγιο Αντώνιο του σημερινού δήμου Βασιλικών. Τελικά ο Χ.Υ.Τ.Α. βορειοδυτικού τομέα στη Μαυροράχη άρχισε να λειτουργεί και να δέχεται μόνο τα αστικά απόβλητα του νομού το 2008 μετά από πολλές καθυστερήσεις και χάρη στους αγώνες των κατοίκων των Ταγαράδων. Έτσι μένει τώρα να υλοποιηθεί η Β φάση του σχεδιασμού και να λειτουργήσει ο Χ.Υ.Τ.Υ. στον Άγιο Αντώνιο.

Σήμερα, μετά από την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της χωματερής Ταγαράδων επί 28 χρόνια με ευθύνη του Ο.Τ.Α., υποστηρίζουμε ότι ο Χ.Υ.Τ.Υ. δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση πλησίον των Ταγαράδων, γιατί προέκυψαν καινούργια δεδομένα, άγνωστα τότε όταν καταρτίστηκε ο εν λόγω σχεδιασμός (αν και θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί) και εξηγούμαι:

1ον Στους Ταγαράδες δεν θάφτηκαν μόνο αστικά απόβλητα αλλά και νοσοκομειακά, βιομηχανικά, αμίαντος, λυμματολάσπη και ότι άλλο επικίνδυνο παρήγαγε ο νομός. Αυτό έγινε παράνομα και με διαχρονική ευθύνη των διοικήσεων του Ο.Τ.Α., και χωρίς μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα; Σήμερα να υπάρχουν 5-6 μεγάλες λίμνες από διασταλάζοντα υγρά με βαρέα μέταλλα, τα οποία εισχωρούν και μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες του ανθεμούντα (δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη που να αποδεικνύει το αντίθετο).

2ον Το 2006 εκδηλώνεται η μεγάλη πυρκαγιά, καίγονται όλα αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα για 20 μέρες, γεμίζει η ευρύτερη περιοχή με καρκινογόνες ουσίες, διοξίνες και φουράνια. «Οι Ταγαράδες ΣΕΒΕΖΟ της Ελλάδας» το δημοσίευμα της περιόδου εκείνης. Οι Ταγαράδες συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 περισσότερο μολυσμένων περιοχών της χώρας μας σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα.

Πώς λοιπόν κύριοι του Ο.Τ.Α. νομού Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσετε σήμερα μια νέα ρυπογόνα μονάδα τριακόσια μέτρα μακριά από την χωματερή Ταγαράδων στα διοικητικά όρια του Αγίου Αντωνίου; Θα ισχυριστείτε βέβαια ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο νομαρχιακός σχεδιασμός της δεκαετίας του 1990. Ναι, να εφαρμοσθεί ο σχεδιασμός, αλλά να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσετε τον χώρο σε άλλη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Εμείς εδώ στους Ταγαράδες προσφέραμε πάρα πολλά στο νομό για 28 χρόνια, μολυνθήκαμε, κινδύνευσε και θα κινδυνεύει η υγεία μας για τα επόμενα πολλά χρόνια και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλες παρόμοιες μονάδες κοντά στα όρια της περιοχής μας. Ούτε άλλωστε έχουμε εμπιστοσύνη, κύριοι του Ο.Τ.Α., ότι μπορείτε και έχετε την βούληση να εφαρμόσετε κατά γράμμα τις επιταγές της επιστήμης και της τεχνικής, όπως υποστηρίζετε. Δεν υπάρχει βλέπετε «πρότερος έντιμος βίος».

Καλούμε τους δήμους Βασιλικών και Μίκρας να μη συναινέσουν στην δημιουργία αυτής της μονάδας. Καλούμε τους διοικούντες, τον Ο.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας να επαναπροσδιορίσουν την χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. ανατολικού τομέα σε άλλη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης μακριά από την μολυσμένη και ταλαιπωρημένη περιοχή των Ταγαράδων. Διαφορετικά έχουμε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να αντισταθούμε για να προστατεύσουμε το περιβάλλον, την υγεία μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Ταγαράδες 15.04.2010
Ο πρόεδρος του Τ.Σ Ταγαράδων, Καλαθάς Δημήτριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα